Reflectie op mij als coolhunter

fotomij0

 

1.What Do I miss?

Wanneer ik een signaal opvang denk ik vrijwel altijd door en ga ik op zoek naar meerdere soortgelijke signalen. Dit om er zeker van te zijn dat het onderwerp/ de behoefte echt speelt en het dus een nuttig signaal is of niet. Eerder dit jaar bleef ik vaak echt maar bij één signaal, dus hierin ben ik vooruit gegaan.

2. Does It Have Future Growth Potential to the Broader Masses?

Wanneer ik aan het coolhunten ben kijk ik bijna niet meer naar mijn eigen smaak of voorkeuren. Aan het begin van het schooljaar deed ik dit wel vaker, wat ook niet zo raar is als je je bedenkt dat je op dat moment nog helemaal niks van het coolhunten af weet en je dus makkelijker je weg zal vinden in signalen waar je eigen interesses liggen. In dit opzicht heb ik de afgelopen 6 maanden goede stappen gezet.

3. What Does Not Bore Me? ­What Comes Next?

Het gebeurd af en toe weleens dat ik een signaal links laat liggen, gewoon omdat het mijn interesse totaal niet wekt. En ik denk ook niet dat het op zo’n moment vaak alleen maar goed is om iets te laten varen. Tussen ‘niet mijn voorkeur/smaak’ en ‘totaal oninteressant voor mij persoonlijk’ zit een grote kloof, mijn posts zouden er niet beter op worden als ik het laatste toch zou doorzetten. Hiermee wil ik dus eigenlijk zeggen dat ik weldegelijk kijk naar wat ik interessant vindt, ik zoek tussen punt 2 & 3 een middenweg.

4. Work On Your Archive.

Wanneer ik een signaal opvang buiten de tijd dat ik aan mij blog werk dan archiveer ik deze op verschillende manieren. Een signaal op internet archiveer ik door de link naar de site in een word documentje op te slaan, komt het uit de krant of een tijdschrift dan knip ik deze uit of plak ik een post it op de desbetreffende bladzijde. Hoor of zie ik een signaal op radio of tv dan zoek ik vrijwel altijd gelijk op internet naar het signaal en sla deze ook op in het word document. Op straat maak ik foto’s van signalen. Dit gaat goed op deze manier.

5. The Most Important Groups in your city (Artists? Music scene? Designers? Exciting app builders?) Ask yourself if you have access to these most important groups and how you can enhance your chances that they want to meet you.

Deze vraag heb ik nog niet echt letterlijk gebruikt. Ik richt me nu vooral nog op mijn eigen ontwikkelingen in het vak zelf en nog niet echt naar het leggen van connecties. Natuurlijk doe ik dit wel, maar niet in het bijzonder op het gebied van coolhunten. Eén van mijn sporten is golf en op de club heb ik makkelijk toegang tot het leggen van waardevolle en belangrijke connecties in de zakenwereld. Een groot deel van mijn familie is succesvol zelfstandig ondernemer, en op feestjes en verjaardagen leer ik ook mensen kennen die waardevol kunnen zijn.

6. Look for Patterns in Cool. This is essential: to go under the surface of Cool and to discover, construct and document Cool mentality trends.

Ik merk dat ik me hier meer mee bezig ga houden. Zoals ik al zei was het aan het begin van dit jaar meer zoeken naar één enkel signaal. Naarmate de tijd vordert begin ik ook steeds verder te kijken en probeer ik patronen te ontdekken. Dit is op dit moment van mijn ontwikkeling vaak nog wel wat lastig.

7.play the role of the Coolhunter type that you are not.

Dit heb ik op dit moment nog niet echt gedaan. Ik blijf nog veel op mijn eigen gebied maar ga het binnenkort zeker een kans geven!

8. If you come across a potential new trend or phenomenon, always try to Assess What It Means. How can you describe The Mentality Behind? Discuss this with others.
Ik ben van mezelf al een redelijke twijfelaar en vaak bang dat ik het niet goed heb gedaan. Ik wil anders dan de rest zijn en daardoor is het vaak ook lastig inschatten of ik het nu wel of niet goed heb gedaan. Hierdoor bespreek ik de door mij gevonden signalen en blogposts geregeld met mensen die er meer verstand over hebben dan ik.

9. Make clear to your self What Is New and What Is Totally New.

Wanneer ik een signaal opvang dat al wat ouder is dan 2 maanden sta ik er altijd eerst bij stil of het nog relevant is, en waarom dan. Het artikel kan al wel oud zijn, maar dat wil niet altijd zeggen dat het al op de markt ligt, laat staan dat het bekend is.

10.Does It Confirm and Add To What We Really Have Discovered or Are We Encountering Something Totally New?

Wanneer ik een signaal zie dat geen link heeft met andere signalen dan zie ik dat als een totaal nieuw signaal en maak ik hier een nieuwe post van. Wanneer een signaal een link heeft met een ander signaal dat ik heb gevonden dan maak ik liever een cluster van die signalen om zo beter te kunnen laten zien dat het een sterk signaal is.

11. Sharpen your perspective of what is growing big too fast, what goes over the top, right now or in the near future? Probably a new counter Cool mentality trend is developing under the surface.

Ik heb me tot op heden nog niet echt bezig gehouden met het kijken naar signalen en of deze over de top zouden kunnen gaan of te snel zouden kunnen groeien.

Al met al kan ik stellen dat ik in het afgelopen half jaar goede stappen heb gezet om een goede coolhunter te worden. In het een heb ik grotere stappen gezet dan het ander, maar dat is in mijn ogen nog niet zo erg. Door deze reflectie heb ik nieuwe technieken leren kennen die ik in de toekomst wil gaan toepassen tijdens het hunten!

 

Jasper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s